fbpx

Blå Lagunen / Alex grotta (Blue Lagoon/Alex´s Cave)

 Vid den Blå Lagunen på Comino är det underbart att snorkla, men med ett djup på bara 3 m är det kanske inte världens bästa dyk.

Men i den stora holmen söder om lagunen finns en anmärkningsvärd undervattensgrotta, där det finns en kammare med frisk luft som lämpar sig för dykare på alla nivåer. Det omgivande området inkluderar ett mindre undervattensberg och en tunnel.

Din båt kan ankra i den södra änden av den Blå Lagunen eller precis utanför, i närheten av en liten bergsformation som är känd under namnet Mushroom Rock. Hur som helst är du väldigt nära en vacker undervattenstunnel som förbinder lagunen med havet, precis vid den östligaste punkten av den stora holmen där grottan finns, där kusten under vattnet bildar ett grunt rev. Tunneln är 4 m djup vid på lagunsidan och har väldigt intressanta hyllor på vardera sida där du vanligen hittar nakensnäckor och ofta en stor, tålmodig skorpionfisk eller två. Det finns ett stort hål i taket, vilket ger tunneln en ljus, luftig känsla och framhäver färgerna för svampar, koraller och bryozoa.

När du lämnar tunneln på 8 m, befinner du dig direkt framför Mushroom Rock. Simma över till detta undervattensberg där det finns ett intressant rev vid foten, precis ovanför ett område med småsten på 12 m. Båda områdena erbjuder massor av gömställen för bläckfiskar. Sväng till höger och fortsätt mot den sandiga havsbottnen på 16 m: till höger kommer du att se en stor undervattensudde med en perfekt utskuren kvadratisk hålväg. Udden kan dölja muränor och i sanden bör du kunna se pärlskimrande läppfiskar som simmar runt sina hål. Även om du normalt inte kan se hålen i sanden, kommer du alltför nära, kommer läppfisken att dyka ner i sanden och försvinna.

Följ gränsområdet mellan sanden och revet i några minuter västerut så kommer du att hitta grottingången, precis bakom ett stort klippblock. Ingången är väldigt bred och även väldigt ljus, eftersom grottan är öppen ovanför vattenytan under en del av sin längd. Det kan hända att du hör och ser småbåtar som tar med turister en liten bit in i ingången 14 m ovanför dig. Den första delen av grottan är väl upplyst tack vare en spricka i klippan ovanför, tills du når vänsterkurvan där det blir fullständigt mörkt. Tänd ficklamporna och utforska sidoväggarna och taket i denna underbara undervattenskammare. Den är 20 m lång och ungefär 4 m hög och bred och det går inte att simma vilse, eftersom du alltid kan se ljuset från ingången om du vänder dig om. Detta gör Alex grotta till ett bra första grottdyk för dem som saknar erfarenhet, men kom ihåg att grottans botten består av fin sand, så bra flytkraftskontroll är ett måste. Väggarna och taket innehåller massor av räkor, både med och utan klor och här bor även havsålen Alex.

När du har nått återvändsgränden på ungefär 10 m djup, gå långsamt upp åt höger så hittar du en kammare ovanför havsnivån med tillräckligt med plats för minst ett halvt dussin dykare. Luften här är frisk, eftersom det finns en liten spricka som solen tittar igenom. Det är möjligt att klämma sig ut till världen utanför, men definitivt inte med dykutrustning. Om du glömde att ta med en picknick, måste du ge dig ner under ytan igen till 10 m, gör det långsamt för att undvika problem med att tryckutjämna. Så snart som din grupp befinner sig på bottnen, föreslår jag att alla släcker sina ficklampor och beundrar det intensivt blåa valvet som bildar utgången.