fbpx

Comino-grottorna (Santa Marija-grottorna)

Ghemieri-grottorna på maltesiska.  Nästan det perfekta dyket? Denna dykplats ligger vid den oländiga nordöstra kusten av Comino.

Dess sammanbundna grottor och den fantastiska känslan av närkontakt med obladan i matorgie gör detta till ett mycket populärt dyk för de flesta dykare. Din dykbåt kommer att ankra i en liten bukt, som ger skydd mot nordvästanvinden. Härifrån kommer du att kunna se några av grottorna från ytan, nedanför båten består den svagt böljande havsbottnen av sand, Posidonia (sjögräs) och några mindre stenbumlingar. Detta dyk, som normalt planeras som ett andra dyk med ett genomsnittligt djup på 10 m, ger ett maxdjup på 16 m, även om du simmar bort från revkanten. När du väl är i vattnet och påbörjar din nedstigning, kommer du att hälsas av obladorna som förväntar sig att bli matade – detta är ganska unikt för denna dykplats.

Ditt dyk kommer normalt att börja vid ingången till den norra grottan, även om det kan hända att en stor grupp delar på sig och hälften börjar med att mata fisk och därefter utforska ett långt rev med en stor valvbåge söder om ankringsplatsen. Grottan som ligger norrut sträcker sig hela vägen genom udden och det finns minst två rutter genom den. Börja på 5 m djup och följ väggen på höger sida så kommer du att se en liten tunnel, som öppnar mot ett stort öppet område med en skimrande blå utgång på andra sidan. Utforska väggen på höger sida och när du simmar ut ur grottan, rikta blicken mot vänster – du kommer att se en underbar tunnel i form av bokstaven Z, nästan som om Zorro hade skurit ut den med sitt svärd. Detta är en fantastisk möjlighet att ta en bild och även att simma igenom. På den andra sidan kommer du att stöta på undervattensformationen som ligger vid den söndra änden av Santa Marija-revet (se ovan). Om du följer kusten åt höger på ett djup på 6 meter kommer du att belönas med en imponerande syn. Hela udden ovanför dig verkar vila på tre stenpelare, med en stor vågrät spricka som är full av koraller, svampar och rörmaskar. Här kan du ganska ofta även se nakensnäckor.

När du återvänder till den norra grottan, följd den högra väggen på nytt – du kommer att se ett vackert hål i taket med dansande solstrålar. När du långsamt stiger till 3 m, kommer du att hitta en enorm luftficka ovanför dig. Om du går upp till ytan här, kan du till och med lyckas överraska intet ont anande turister som har klättrar ner i grottan via det stora hålet i dess tak.

Du lämnar grottan under vattnet, svänger till höger och ser en kort tunnel som leder till den västra grottan. Denna grotta är sandig och blir väldigt grund – var uppmärksam på båtar som tar turister till grottan, eftersom det till skillnad från den föregående grottan,  finns gott om utrymme ovanför. När du återvänder till området under båten kommer du att kunna mata fiskarna eller, om du har en kamera, ta några fantastiska bilder på fiskmatningen och nästan förlora sikten av din dykkamrat på grund av mängden fiskar som omger honom. Jag har dykt på denna plats i nästan tjugofem år och det är lika fantastiskt varje gång. Jag brukar normalt inte mata fiskarna själv, men det har pågått så länge jag kan minnas. Möjligheterna att ta bilder av det ljusblåa havet, de hundratals silverskimrande fiskarna och den sandiga bottnen är alldeles för bra för att gå miste om. Oavsett om du matar fiskarna, tar bilder eller bara betraktar det makalösa skådespelet, är det svårt att inte bli imponerad.