fbpx

Lantern Point West

Denna dykplats, som även går under namnet Inner Lantern Point, ligger på motsatt sida av det smala stennäset från Lantern Point.

Djupet sträcker sig från 30 m till mindre än 5 m och dyket kämpar sig för alla erfarenhetsnivåer. Undervattenslandskapet är nästan lika vackert som Lantern Point: här finns en vägg, en grund grotta och massor av stora stenblock som ligger an mot varandra, vilket ger flera intressanta tunnlar. Faktum är att ju oftare du dyker på denna plats, desto fler tunnlar kommer du att upptäcka. Några är lätta att upptäcka, andra inte och vissa är helt enkelt för trånga, även för de allra minsta dykarna.

Du kan börja dyket var som helst längs med väggen som utgör kustlinjen, eller till och med runt hörnet vid Lantern Point. Väggen löper rakt ner under vattnet, med ett maxdjup på 25 meter vid udden. Det finns två stora inlopp som man kan se på flygfotografiet: de är intressanta att utforska vid lugna förhållanden. Själva väggen är täckt med färgrik växtlighet, däribland svampar i alla färger: röda, svarta och gröna. Om du dyker på denna plats på eftermiddagen kommer du att kunna dra nytta av det naturliga solljuset som lyser upp väggen.

Om man förflyttar sig bort från väggen, kommer man till ett fält med stora stenbumlingar, varav de flesta lutar mot varandra på precis rätt sätt och därmed bildar en mängd korta tunnlar på undersidan. Vid den bortre sidan av stembumlingsfältet sluttar bottnen ned till ett sandigt område som ligger på runt 30 m. På denna sida kommer du att hitta de största stenbumlingarna, vars översida kan ligga så grunt som 12 m under ytan. Utforska varje stenblock och leta efter korta tunnlar att simma igenom, såväl som bläckfisk, medelhavsabborre, blågylta och andra färgglada läppfiskar.

Vid slutet av ditt dyk, simma med väggen på din högra sida tills du når den lilla platån på 6 m djup. Här finns ett klipputsprång ovanför ytan och på platån kommer du att hitta två stora fördjupningar som har grävts ut ur kalkstenen av vågorna under århundraden. Du kan se de rundade stenarna som ansvarsfullt ligger på inbuktningarnas botten.

Slutligen kommer du att nå en grund grotta till höger, vars ingång ligger på 5 m. Det finns faktiskt luft ovanför dig och det är möjligt att fortsätta genom väggen i en U-form tills du kommer upp till bara 2 m djup. Innan du simmar för långt, vänd dig om och titta bakom dig där grottöppningen och den utskjutande klippan ovanför ramar in ett bländande blått fönster. Det är ett fantastiskt fotografi, i synnerhet om din dykbåt är ankrad i bilden.

Learn to dive Malta and Gozo