fbpx

Lantern Point

Lantern Point, som ibland kallas för Lighthouse Point, eller på maltesiska Ras L-Irqieqa, är förmodligen det mest populära dyket på Comino, och av god anledning.

Undervattenslandskapet här är helt enkel häpnadsväckande, med tunnlar, grottor och hål, en vägg, enorma stenblock och ett maxdjup på 50 m, bara några minuter från stranden.

Båten ankrar vanligen på den södra sidan av udden, som är Cominos sydvästligaste punkt, inom synhåll från varningsljuset som har gett udden dess namn. Där finns en stor flat platå med ett genomsnittsdjup på 8 m där det finns gott om plats att ankra flera dykbåtar. Det är även möjligt att påbörja dyket här och möta båten runt udden, så att man kan inkludera dykplatsen Lantern Point West (se nedan). Det kan finnas oförutsägbara strömmar här, både på ytan och under vattnet, så var beredd att ändra din dykplan, eller be om att bli isläppt uppströms, så att du inte måste anstränga dig för att nå skorstenen.

Skorstenen är ofta i början av dyket, men det finns inget som hindrar att stanna till och inkludera det vid slutet av dyket istället. Ungefär i höjd med varningsljuset och i närheten av kusten vid ungefär 4 m djup hittar du ett hål på revets ovansida som är tillräckligt stort för att dykare ska kunna göra en nedstigning, en i taget. Tunneln vid bottnen har ett maxdjup på 18 m och är relativt rak. Du kommer att se utgången omedelbart, men ta med en ficklampa för en närmare titt på de koraller, hornkoraller och svampar som pryder väggarna. När du lämnar tunneln kommer du att befinna dig i en ravin som leder nedåt från 16 m till 25 m, med uddens klippvägg på din högra sida. Du kan följa denna vägg för att nå Lantern Point West, men normalt sett fortsätter man rakt framåt i riktning mot ett stort klippblock som kallas för ”svampen”.

Det är möjligt att simma under detta enorma stenblock via en serie korta tunnlar och simma ett helt varv runt den centrala pelaren som har gett stenblocket dess namn. Ta god tid på dig och använd en ficklampa för att utforska väggar, golv och tak för en mängd olika vackra svampar, koraller, hornkoraller och en och annan hummer eller stor sjöborre. Dyket fortsätter vanligtvis på svampens vänstra sida, där revets klippvägg sluttar nedåt till vänster och en mängd stora stenblock på sandbotten återfinns till höger. Om du följer väggen kommer du att göra en gradvis nedstigning från 25 m till 35 m. Om du befinner dig på sanden kommer djupet att variera mellan 40 m till 50 m. I väggen kan man hitta muränor, humrar, bläckfiskar och havsabborrar. Glöm inte att även ta en titt ut i det stora blå, eftersom det finns goda möjligheter att se stora tandbraxar eller seriola, tillsammans med större havsabborrar bland de djupare stenblocken.

Väggen har några intressanta överskjutande utsprång och precis före slutet finns det en liten sandig U-formad grotta på 35 m djup. Efter detta bildar revet en udde och du kan simma upp till den flata överdelen av revet där det finns god chans att se barracudor vid de flesta tillfällen. Om det är strömt är det bäst att återvända till under revkanten, med den skyddande väggen på höger sida. Om det råder lugna förhållanden kan man dock utforska platån och skåda ner mot den

sluttande väggen eller spana ut i det stora blå för att få en glimt av några större rovfiskar.

Så snart som du når ravinen vid början av väggen, kan du antingen besöka skorstenen på nytt, simma över svampens topp på 18 m och se hur dina bubblor stiger upp från kalkstenen, eller simma runt udden och tillbaka till där det återigen finns en klippvägg som sluttar ner till 25 m. När du kommer upp på platån, ta dig tid att utforska området mellan 5 m och 8 m, för där hittar man ofta minst en bläckfisk och kan se hur ens bubblor stiger upp ur skorstenen genom den porösa kalkstenen och bildar ett draperi, vilket är perfekt för ett ovanligt foto.

Learn to dive Malta and Gozo