fbpx

Inlandshavet

Inlandshavet Dwejra är en havsvattenlagun på ön Gozo som är förbunden med Medelhavet genom en öppning som består av en naturlig valvbåge.

Inlandshavet är ett område med grunt vatten som omges av klippor och land med en öppen tunnel som leder ut till havet. Dyket påbörjas normalt vid tunneln, där nedstigningen görs vid mynningen.  Alla dykare måste vara medvetna om att tunneln även används av båtar och är tungt trafikerad under högsäsongen, så man måste vara försiktig när man simmar igenom den.

När du ger dig ner genom tunneln kommer det gradvis att bli mörkare, så det är praktiskt att ha med sig en ficklampa, men det är inte ett måste.  Ljuseffekterna när du passerar igenom tunneln är imponerande och kan försvagas om du använder en ficklampa.  När du närmar dig havssidan av tunneln, kommer du att se två enorma pelare på ömse sidor. Här kan du välja att simma antingen till vänster eller höger. Du kommer sedan att följa en gradvis sluttande vägg på ömse sidor. Även om havsbottnen sluttar ner till runt 50 meter, är det sällan dykare går djupare än 20-25 meter.  Håll utkik efter barracudor och taggmakrillar på detta dyk!

Dyket avslutas normalt på samma plats där det började, men det är möjligt att ta sig upp vid dykplatsen Blue Hole.

Inlandshavet och Blue Hole (blåa hålet) besöks normalt på samma dykdag.  Hos Paradise Diving gör vi det normalt som en dagsutflykt.  Vi tar oss över till Gozo med färjan och kör till Dwerja, dyker Blue Hole på morgonen, gör en paus för lunch på ett lokalt café eller restaurang och dyker sedan inlandshavet på eftermiddagen.

 

Diving Malta and Gozo