fbpx

Kristallagunen

Denna grunda, skyddade dykplats är ofta välbesökt av båtar under sommaren – i synnerhet under veckoslut och helgdagar – så se till att du går upp till ytan nära kusten.

Det är ett populärt dyk som lämpar sig för alla erfarenhetsnivåer och erbjuder en lång, väl upplyst tunnel, såväl som en blandning av sjögräs, stenbumlingar och skimrande sandfläckar. Maxdjupet här är 16 m, så det är perfekt för ett andra eller tredje dyk och perfekt för fotografering.

Själva lagunen är till större delen 5 m djup eller grundare och är en barnkammare för unga fiskar. Det finns en båtbrygga på vänster sida och precis innan ligger en tunnel som är synlig från ovanför vattenytan. Denna tunnel är tillräckligt stor för att små båtar ska kunna passera igenom, så återigen, var försiktig där du väljer att gå upp till ytan. Dyket börjar vanligen med tunneln, där ingången erbjuder ett djup på 5 m, så att du kommer att kunna simma på ett säkert avstånd från eventuella båtar. Tunneln är bred med lodräta väggar och en blandning av stenar och grov sand på bottnen. Du behöver ingen ficklampa, men den kan komma väl till hands om du letar efter mindre kreatur. Här har jag stött på fantastiskt stora nakensnäckor, som skiljer sig ganska mycket från de vanligt förekommande mindre vita och blå och i flera olika vackra färger. Tunnelns utgång ligger på 8 m djup och går snabbt nedåt till 13 m – ha detta i åtanke om du letar efter tunneln från andra sidan. Du kan ta till vänster och snabbt återvända till lagunen eller svänga höger och utforska ytterligare en falsk tunnel, där det finns en stor spricka i klippan som leder till en återvändsgränd. Om du fortsätter åt höger kommer du att se ett klipputsprång med en uppstickande del, som får det att se ut som ett noshörningshuvud. Det här är den perfekta platsen för att hitta en eller två stora havsabborrar, men du måste smyga dig på dem. Utsprångets tak är överväxt och drar vanligen till sig ett antal nakensnäckor.

Om du fortsätter, kommer du att simma in i den Blå lagunen, men om du tar till vänster kommer du snabbt att hitta basen av en klippa som reser sig upp ur vågorna, mellan den Blå lagunen och Kristallagunen. Klippan är känd under namnet Svampklippan och är över 10 m hög. Basen är väl värd att utforska eftersom det finns massor av sprickor och skrevor, utsprång och stenbumlingar. Här kan du hitta hummer, bläckfisk och mängder av andra revfiskar. Ibland kan du även se barracudor och tryckarfiskar i närheten av klippan.

För att återvända till Kristallagunen, använd antingen tunneln eller ha den på vänster sida så att du befinner dig mellan kusten och sandbottnen på 16 m. Här hittar du mindre stenblock, sjögräs och fläckar av sand eller småsten. Dessa fläckar är populära bland bläckfiskar – håll utkik efter deras små stenträdgårdar och deras matrester (tomma skaldjursskal). När du simmar österut blir sandfläckarna större och större tills du når lagunens öppning. Här hittar du ett stort sandigt område, ungefär 10 m djupt, där det vanligen finns ett flertal flygande knorrhanar som letar sig fram längs med sandbottnen. Försök att undvika att skrämma dessa fiskar, så kan det hända att du belönas med en fantastisk syn när de breder ut sina regnbågsskimrande blåa vingar. Om de tar till flykten gör de det sorgligt nog ofta med infällda vingar. När du simmar norrut in i själva lagunen kommer du att hitta alla sorters ungfisk och bläckfisk, såväl som allehanda skatter som har tappats från båtar. Detta är ett perfekt ställe för nya solglasögon, masker, snorklar och handdukar!