fbpx

Cominotto-revet (ankarrevet)

Denna dykplats ligger på den västra sidan av den lilla ön Cominotto, öster om den Blå lagunen.

Cominotto, eller Cominetto (på maltesiska betyder Kemunett ”lilla Comino”) erbjuder dykning som är minst lika dramatisk som vid dess större syskon. Denna plats är utsatt för nordvästanvindarna, men om du ändå skulle vilja dyka här, kan man ankra precis vid Cominottos sydligaste spets, eller ”Cominottos hörn”, där du kan se vad som liknar en mörk valvbåge i klippväggen på väg mot dykplatsen. Här kan du dyka början av revet och på djup mindre än 30 m, men det är osannolikt att du kommer att ha tid att nå ankaret med samma namn och hinna tillbaka om du utforskar i bekväm takt.

Normalt inleder du dyket med att se en stor V-formad utskärning ur kustlinjen. Åt sydöst går kusten brant nedåt under vattnet vilket skapar en vägg hela vägen till Cominottos hörn med ett djup på mellan 15 och 25 m, med massor av spännande överhäng och klipphyllor. Ta med en ficklampa för att utforska revet – du kommer att se en massa färgrika undervattensväxter och mängder av ryggradslösa djur, som rörmaskar, eremitkräftor och bläckfiskar, Det finns ett par korta tunnlar på 5 m djup, en vid själva hörnet och en annan i en stenravin sydost om ankringsplatsen.

Nordost om V:et ligger en stor platå med en brant vid den södra sidan. Det flesta erfarna dykare vill förmodligen hitta branten och därefter svänga höger för ett djupt och spännande väggdyk, med djup ner till 50 m. Under båten bör du lägga märke till två stora hästskoformade bukter i revets övre skikt, med ett djup på runt 10 m. Vid öppningen av dessa bukter finns en vägg som går ner till 25 m. Behåll väggen på höger sida och lägg märke till att väggens bas stiger och därefter sjunker gradvis till runt 38 m. Här finns kringströdda mindre stenbumlingar och på av dessa finns en relik från Maltas marina historia: ett ankare från andra världskriget, som är fullständigt inbäddat i svampar och mjuka koraller. Det är en fyrarmad dragg som saknar en arm och ligger på ett djup av 35 m.

Efter ankaret kan du fortsätta djupare – sanden till vänster når 50 m – eller kan du fortsätta längs med väggen och simma uppåt gradvis där revet bildar en serie avsatser och hyllor. Håll ögonen öppna ut mot det blåa också, för här ser man ofta barracudor, seriola eller mindre tonfiskar som dyker in snabbt för att frossa på revets fiskar. När väggen övergår till några få raviner, titta åt vänster på 19 m djup, så bör du upptäcka en väldigt smal tunnel. Om det ser för smalt ut, oroa dig inte – det finns ytterligare två större ingångar bakom. På vägen tillbaka kan du utforska revets ovansida – djupet nära branten ligger på mellan 8 till 15 m. Håll utkik i alla riktningar, eftersom jag har siktat rockor här tidigare.

Ibland förekommer starka strömmar och eftersom denna sida av Cominotto är hårt trafikerad av båtar på väg mot den Blå lagunen på sommaren, bör du se till att ha med dig en ytmarkeringsboj om du inte riktigt hinner tillbaka till båten.